Ciekawe fakty o kotach
- Można odgadnąć nastrój kota patrząc w jego oczy. Przestraszony lub podekscytowany kot ma duże i okrągłe źrenice. U zdenerwowanego kota źrenice są zwężone. Rozmiar źrenicy zależy w równym stopniu od emocji, co od natężenia światła.
- Ciąża u kotki trwa 58 - 65 dni.
- Koty mogą spać do 15 godzin dziennie. To czyni z nich jedne z największych śpiochów wśród ssaków.
- Kot potrafi skakać siedem razy wyżej, niż wynosi jego własna wysokość.
- Jeżeli kot bardzo się spieszy, może biec z prędkością około 50 km/h.
- Niektóre kocieta rodzą sie z dodatkowymi palcami. Wada ta mnazywana jest polidaktylią i nie przeszkadza zbytnio w normalnym funkcjonowaniu.
- Ciało kotów pokryte jest gęstymi włosami okrywowymi, które chronią przed wpływem zmiennej pogody i z włosów puchowych, które formują krótki, miękki podszerstek.
- Powszechnie uważa się, że koty nie rozróżniają kolorów. Jednak ostatnie badania wykazały, że rozróżniają one na pewno niebieski, zielony i czerwony.
- Większość białych kotów o niebieskich oczach jest głucha. Białe koty, u których tylko jedno oko jest niebieskie, są głuche na ucho znajdujące się po stronie niebieskiego oka. Przypadłość ta nie dotyczy kotów o oczach zielonych lub pomarańczowych.
- Gdy kot skacze, poduszeczki znajdujące się na jego łapach działają przy lądowaniu jak amortyzatory.
- Kocia mama sama uczy swoje młode, jak korzystać z kuwety.
- To jak traktowane są koty we wczesnym dzieciństwie wpływa na ich późniejsza osobowość.
- Wykastrowane kocury żyją średnio o 3 lata dłużej od niekastrowanych.
- W przeciwieństwie do psów koty nie lubia słodyczy, choć niektóre liżą ciastka i owoce.
- Wiele popularnych roślin trzymanych w domu i ogrodzie stanowi truciznę dla kota.
- Inne popularne "trucizny" to czekolada i aspiryna. Spośród czekolad, najbardziej niebezpieczna jest pieczona czekolada (np. polewa ciasta).
- Przeciętny koci posiłek to ekwiwalent pięciu myszy.
- Przodkiem wszystkich kotów domowych jest afrykański dziki kot, który wystepuje do dnia dzisiejszego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz